Inside a Modern Tudor Home, Reinvented

nikholas

When designers and homeowners Karan and Sapna Aggarwal of Bungalowe first decided to renovate a Tudor-style chateau in L.A.’s Eagle Rock neighborhood, they didn’t realize that finding the right builder would be the biggest challenge. Five contractors and two years later, they transformed the 1920s home from a 1,400-square-foot house […]

When designers and homeowners Karan and Sapna Aggarwal of Bungalowe first decided to renovate a Tudor-style chateau in L.A.’s Eagle Rock neighborhood, they didn’t realize that finding the right builder would be the biggest challenge. Five contractors and two years later, they transformed the 1920s home from a 1,400-square-foot house into a 3,000-plus-square-foot hideaway with an impressive outdoor area and modern essentials such as a home office.

<div class="caption"> <strong>AFTER:</strong> The designers revamped the 1920s Tudor-style home with a fresh coat of <a href="https://www.architecturaldigest.com/story/right-shades-of-white-paint-leanne-ford?mbid=synd_yahoo_rss" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:white paint" class="link rapid-noclick-resp">white paint</a> and expanded the 1,400-square-foot floor plan into a 3,000-square-foot masterpiece. </div>
AFTER: The designers revamped the 1920s Tudor-style home with a fresh coat of white paint and expanded the 1,400-square-foot floor plan into a 3,000-square-foot masterpiece.
<div class="caption"> <strong>BEFORE:</strong> Although it was a hard decision to remove the two large ash trees dominating the entire front elevation, the trees’ stumps were used for the backyard hilltop picnic area. </div>

BEFORE: Although it was a hard decision to remove the two large ash trees dominating the entire front elevation, the trees’ stumps were used for the backyard hilltop picnic area.

“Our goal is to become masters of our craft,” explains Karan. “It is our belief that in order to become a master, one must have a comprehensive understanding of the process from beginning to end and navigate that process without losing focus of their ‘why.’ This being our first project, it was very important for us to learn this process hands-on while staying true to our mission: to bring form and function together. In that vein, we were very involved with every step of the renovation.”

<div class="caption"> <strong>BEFORE:</strong> The kitchen had a rustic, old-timey feel with outdated cabinets. </div>

BEFORE: The kitchen had a rustic, old-timey feel with outdated cabinets.

<div class="caption"> <strong>AFTER:</strong> The designers wanted a beautiful open kitchen that emphasized storage. They achieved just that with 17 inches of pull-out cabinet space, a large island with storage on both sides, and a designer pantry that serves as both storage and decor. </div>

AFTER: The designers wanted a beautiful open kitchen that emphasized storage. They achieved just that with 17 inches of pull-out cabinet space, a large island with storage on both sides, and a designer pantry that serves as both storage and decor.

<div class="caption"> <strong>AFTER</strong>: The cozy <a href="https://www.architecturaldigest.com/gallery/breakfast-nook-ideas-slideshow?mbid=synd_yahoo_rss" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:breakfast nook" class="link rapid-noclick-resp">breakfast nook</a> also has benches that double as additional storage. </div>
AFTER: The cozy breakfast nook also has benches that double as additional storage.

The couple took the existing space and transformed it, opening the floor plan, adding storage space, and making it lighter and brighter overall. At the center of the project was the kitchen. “The kitchen is the heart of any home, and this one was built with a lot of heart,” explains Karan. Furnished with a suite of Bertazzoni appliances and 17 inches of countertop space, the duo added in a large island and bar-top peninsula, a built-in designer pantry, and a cute little breakfast nook.

<div class="caption"> “When it came to staging, we had a very clear vision of the style and overall aesthetic we needed to complement the classic Tudor character of the house, and Annie Carolin of <a href="https://www.prideofplacedesign.com/" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:Pride of Place" class="link rapid-noclick-resp">Pride of Place</a> masterfully brought that vision to life,” says Karan. </div>
“When it came to staging, we had a very clear vision of the style and overall aesthetic we needed to complement the classic Tudor character of the house, and Annie Carolin of Pride of Place masterfully brought that vision to life,” says Karan.
<div class="caption"> With strong graphic elements and a lot of <a href="https://www.architecturaldigest.com/story/a-nyc-apartment-that-is-black-and-white-and-full-of-personality?mbid=synd_yahoo_rss" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:black and white" class="link rapid-noclick-resp">black and white</a> accents, the aesthetic is clean while still being comfortable. </div>
With strong graphic elements and a lot of black and white accents, the aesthetic is clean while still being comfortable.

Color played a major role in the renovation, as the designers wanted to retain the quaint aesthetic of the house but also make it modern and fresh with the newly opened floor plan. “The vibe we wanted to create was sophisticated without feeling cold,” says Karan. “To create a cohesive aesthetic, we chose a palette of black and white mixed with natural wood accents to keep it warm and inviting plus pops of satin brass and sage green to add a bit of personality.” They opted for Benjamin Moore in Simply White, Black Beauty, and Sagebrush for a rich color palette. Fun pendant lamps throughout the house were sourced from Anthropologie and Pottery Barn, with many of the mirrors and sconces coming from West Elm.

<div class="caption"> One of the most unique features of the home is the detached 200-square-foot office studio. </div>

One of the most unique features of the home is the detached 200-square-foot office studio.

Karan and Sapna also knew the house was missing something: a home office. So they built in a detached studio, which allows for a work-from-home lifestyle. “With hardwood floors, brand-new windows and doors, an accent wall with original texture, an exposed beam painted black, a darling pendant light, and a gorgeous view of the whimsically landscaped garden, it has an amazing vibe perfect to foster both productivity and creativity,” says Karan.

<div class="caption"> <strong>BEFORE:</strong> There was a world of possibilities available to transform the home’s outdoor living situation, which is perched on a 20,000-square-foot lot. </div>

BEFORE: There was a world of possibilities available to transform the home’s outdoor living situation, which is perched on a 20,000-square-foot lot.

<div class="caption"> <strong>AFTER:</strong> The secluded <a href="https://www.architecturaldigest.com/gallery/best-affordable-outdoor-furniture?mbid=synd_yahoo_rss" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:outdoor dining area" class="link rapid-noclick-resp">outdoor dining area</a> is perfect for al fresco dining. </div>

The next major project was utilizing the outdoor space, as the home sat perched on a 20,000-square-foot lot. “It’s easy to overlook, but the landscaping made as dramatic a transformation as the interior,” adds Sapna. For the occasion, the two partnered with Jonathan Froines to design a bright and open outdoor space where form follows function. “The front yard was drab and overgrown with two very large ash trees dominating the entire front elevation. While it was a hard decision to take them down, we wanted to keep their history alive and did so by recycling the stumps for our hilltop picnic area,” says Sapna. The backyard itself is composed of different areas that flow together: a deck for lounging, an elevated dining area lit by twinkle lights overhead, the hilltop picnic area accessible via a private hiking trail that was built into the hillside, and a European-style alley between the main house and the garage.

<div class="caption"> <strong>AFTER:</strong> The designers wanted to emphasize the flow of the outdoor spaces, creating various settings. </div>

AFTER: The designers wanted to emphasize the flow of the outdoor spaces, creating various settings.

At the end of the day, the couple think of the home as their dream project—with an undeniable flow and a synergistic relationship between the indoors and the outdoors.

<div class="caption"> “Storage space wasn’t an afterthought on this project; it was very intentional and one of our top priorities in the planning and design phase,” says Karan. Each bathroom has a generous vanity, plenty of storage, and clean bright tile by <a href="https://www.cletile.com/" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:Clé" class="link rapid-noclick-resp">Clé</a>. </div>
“Storage space wasn’t an afterthought on this project; it was very intentional and one of our top priorities in the planning and design phase,” says Karan. Each bathroom has a generous vanity, plenty of storage, and clean bright tile by Clé.
<div class="caption"> <strong>BEFORE:</strong> The original bathrooms were lacking in storage and refinement. </div>

BEFORE: The original bathrooms were lacking in storage and refinement.

<div class="caption"> <strong>AFTER:</strong> The updated look features double sinks and a minimal black-and-white palette. </div>

AFTER: The updated look features double sinks and a minimal black-and-white palette.

<div class="caption"> A bedroom connects to another outdoor space, offering stunning views of downtown L.A. </div>

A bedroom connects to another outdoor space, offering stunning views of downtown L.A.

All products featured on Architectural Digest are independently selected by our editors. However, when you buy something through our retail links, we may earn an affiliate commission.

Originally Appeared on Architectural Digest

Next Post

Kat Von D Asks $3.4 Million for Hollywood Hills Home

Having completed a comprehensive restoration and renovation of a gigantic late 19th century Victorian mansion in L.A.’s sedate and wicked rich Windsor Square neighborhood — more on that in a minute, tattoo queen and reality television personality turned cosmetics tycoon and budding vegan shoe purveyor Katherine von Drachenberg, better known […]